רחל שרוני
או...טו...טו...נומיה בחינוך
הפאזל המוסדי
הפאזל המוסדי -
מה? איך? וכמה זה חשוב?
"הַחִיבּוּר הַזֶּה לֹא חִבַּרְתִּיו לְלַמֵּד לִבְנֵי הָאָדָם אֶת אֲשֶׁר לֹא יָדָעוּ,
אֶלָּא לְהַזְכִּירָם אֶת הַיָּדוּעַ לָהֶם כְּבָר, וּמְפוּרְסָם אֶצְלָם פִּרְסוּם גָּדוֹל"
הרמח"ל בהקדמה ל"מסילת ישרים"
תארו לכם שבית הספר תולה על הקיר הפיזי או זה הווירטואלי את "הפאזל המוסדי" שלו. זה שמתאר את התכניות שבחרו מוריו לקדם ויחד הם מבטאים את ייחודו ומאפייני עבודתו. כמה אפשר יהיה ללמוד מכך על ערכים, מיומנויות ועניין... כמה יהיה זה שונה מ"החזון החינוכי" המיתולוגי?
"הפאזל המוסדי" הוא פלטפורמה להבניה של מוסדות חינוך באמצעות הצבת עיקרון הבחירה כיסוד מארגן מוסדי. היא מקדמת משמעויות, עניין והזדמנות למימוש והגשמה עבור כל אוכלוסיית מוסדות החינוך, וסגלי ההוראה תחילה.
תיקון החינוך הוא שיפור מעמדו של המורה הוא לאפשר לו בחירה בשילובו בכל צמתי העשייה החינוכית
כמאמרו של הרמח"ל בהקדמה ל"מסילת ישרים", לא באנו לחשוב, לתכנן, ולהפיק תכניות במקום המורים, לא באנו ללמד את מה שאנחנו חושבים שהם צריכים... באנו לאפשר להם גם לעבוד וגם הזדמנות להגשמה מקצועית ואישית.
באנו ללמוד איתם ומהם, כי הם מקור ידע שאין שיעור לחשיבותו, כי (כמעט) רק בכוחם להשפיע, לכוון, לנווט עשייה ולמידה. זה אומר, להציב את סגלי ההוראה במרכז ולהניע תהליכים מוסדיים באמצעות השאלה:
"מה חשוב לכם לקדם במקום עבודתכם או במערכת בכלל?"
התשובות הן אלה שייצרו את "הפאזל המוסדי" בדיאלוג ובתיאום עם הנהלת בית הספר. זו פלטפורמה המאפשרת לכל מוסד חינוכי לצקת לתוכה את התכניות והתכנים הרלוונטיים לה, כך שתיווצרנה קבוצות עניין לנושאים שונים, כשכל אחת מהן מייצגת מרכיב אחד בפאזל, ויחד כולם מציגים את התמונה השלמה המתארת נאמנה את העשייה המוסדית.
ארבע עשרה שנות ניהול חטיבת ביניים בגישה יזמית תכליתית והשתייכות ל(א)גף ניסויים ויזמות. הצבת הבחירה (מקצועות בחירה, בחירה בתוך תחומי דעת, שת"פ תוך וחוץ מוסדיים, ועוד) כעיקרון מנחה את עבודת בית הספר, וכן פיתוח מודל שילוב אוכלוסיות איכותי, ביססו בעיניי את איכותם המקצועית והאישית של עמיתי חינוך עמם הייתה לי הזכות לעבוד. אודות
לתיאור המודל המוצע, הקישו על הפאזל המוסדי
התכנית מתאימה למוסדות חינוך ולמוסדות הכשרה
לרשותכם,
educational.autonomy@gmail.com
054-2007530
מקורות
3/2/2019
מודל הפאזל המוסדי מקדם את ההכרה שעובדי ההוראה הם אכן "חוד החנית של מערכת החינוך" לכן כדי לבסס עוד את מעמדם חשוב להפוך אותם לשותפים מובילים בכל צמתי העשייה החינוכית. חשיבותה ללא שיעור של "תבונת העשייה" שלהם הנובעת מידע נרכש באמצעות ניסיון יומיומי, היא נקודת המוצא לעשייה החינוכית על כל שלביה. עובדי ההוראה הם הבסיס הרחב של מערכת החינוך, הם המסד שבלעדיו אין פירמידה – הם השחקן הראשי, וככזה חשוב לאפשר להם להתבטא ולפעול.
גם בתחילת שנה זו לימדו בחטיבות ביניים את "אם לא למעלה מזה" של י"ל פרץ, סיפור יפה כשלעצמו וראוי בכל מה שיכול להציע, ובכל זאת, איך זה שמזה כמה עשורים נלמד אותו סיפור בסמוך לחגי תשרי? כמה התחדשות והגשמה יש בכך ללומדים ול"מלמדים"?
תודה לצוות בית הספר שאישר שימוש בייצוג זה.
1/8/2017
...כל תכונותיה האישיות והמקצועיות, כישרונותיה ואישיותה המיוחדת של המורה באו לביטוי בתכנית שפיתחה. היא לא קיבלה ספר לימוד מלווה במדריך למורה, וגם לא תכנית לימודים. לא הוכנה בעבורה כל השתלמות, גם לא הייתה מדריכה "מטעם" שליוותה והנחתה, ובעצם לא היה דבר למידה שהתבקשה להטמיע - אלא לבנות "יש מאין" הנובע מ"תבונת העשייה" והתשוקה שלה לקדם למידה..."
photo: Sorin Onisor
12/29/2016
להתחיל ב"קטן" ובאופן בטוח – לנסות עם מי שסיכויי ההצלחה שלו מסתמנים כגבוהים יותר ומשם לשתף בשלבים את ה"אחרים"... התובנות ב"שיטת המניפה" נדמות לקטר המוביל את הקרונות, שבסופו של תהליך יגיעו חלקם אל היעד. אליה וקוץ בה: הקטר יהיה כמעט תמיד הקטר ואותם קרונות שלא נשרו בדרך, הם יוותרו לרוב, הנגררים. כנראה...
photo: Sorin Onisor
2/28/2017
הגיע זמן "אוטונומיה חינוכית כוללת"... זו המאפשרת ביטוי לקולו של כל איש צוות ובעלת פוטנציאל להגשמה אישית ומקצועית.
הגשמה היא כל מה שאין במצבי הישרדות. היא מכילה ומאפשרת לכל צוותי ההוראה את השותפות בשיח החינוכי על כל שלביו ורבדיו, ומעדיפה את הסולידריות על פני התחרותיות ואת כל מה שמאפשר לעו"ה לנווט למה שחשוב ומשמעותי.
7/31/2017
באופן מודע ולעתים פחות, אני מגלה שהחיבור המשמעותי שחוויתי וההשראה שקיבלתי הייתה בשיעוריו של יזהר סמילנסקי, בלימודי B.ed, במכללת לוינסקי.
הוא לא דיבר על, אלא עשה את... לא היה לומד ש"נשאר מאחור", ולא היה מי שלא היה שייך לחוויית הלמידה ולשיח אריסטוטלי מתמשך. המושגים הספרותיים היו כלי ולא מטרה, המיקוד היה בדרך הגילוי, ההתרשמות והחוויה הלימודית.
הרשימה הביבליוגרפית מציגה מקורות שההשראה בהם מכוונת לרוח המפעמת בהם, לצד מקורות אחרים שיש בהם מידע רלוונטי, אבל המסרים החינוכיים מרשימים אותי פחות...
אשמח לשיתוף במקורות נוספים
תודה לצוות המורים על אישור השימוש בייצוג
יזמית חינוך, מקדמת את מודל הפאזל המוסדי כפלטפורמה מאפשרת למוסדות חינוך לבטא את תבונת העשייה של מי שבזכות עמל יומיומי מחזיקים במידע היקר ביותר, ובידם המפתחות לטיוב מערכתי.
תודה למירה גרמן על הצילום
◄
1 / 1
►