top of page
לתגובות
אודות

photo: Mira German

יזמת ומנטורית בחינוך, מקדמת את מודל  הפאזל המוסדי כפלטפורמה מאפשרת למוסדות חינוך לבטא את תבונת העשייה של מי שבזכות עמל יומיומי מחזיקים במידע  היקר ביותר, ובידם המפתחות לטיוב מערכתי.

 

המודל נשען על עקרונות האוטונומיה החינוכית ומאפשר שוויון הזדמנויות ומיצוי הפוטנציאל לקידום הישגים אישיים למימוש עצמי ולמצוינות - עבור כל אחת וכל אחד מעובדי ההוראה במערכת החינוך.

שנות העבודה המשמעותיות ביותר שלי היו בניהול חטיבות ביניים. הרבה אתגרים יש במשימה מורכבת ועמוסה זו וגם לא מעט תסכולים, אבל יותר מכל, יש בה הזדמנות לפעול, ליזום, ללמוד, לפתח ולחפש תדיר את כל מה שטוב ומיטיב עם מי שלשמם אנחנו שם.

ארבע שנים ניהלתי את חטיבת הביניים "אהרון קרון" (1996-2000), במהלכן פיתחנו:

- בעבור תלמידי כיתות ז' את תכנית לימודי ארץ ישראל, ששילבה רבים מהמורים לשיתוף רב תחומי ובין תחומי -  בתכנון ת"ל משותפת של מורי הסטוריה, גאוגרפיה ושל"ח, וכן שילוב תכני של מקרא, ספרות ואומנות.

תכנית בחירה שכבתית "אופקים", שכללה שיתופי פעולה בתוך ביה"ס ועם גופים מחוצה לו -  מקצועות ייחודיים בהם, טיסנאות בשיתוף פעולה ראשון בארץ עם גדנ"ע אוויר, ותכניות אחרות, שהיה בהן שילוב של מוסדות חיצוניים, ובעיקר שילוב כוחות פנימיים. 

 

בין יתר התכניות והפעולות, קיימנו  מספר סיורי השראה בביקורים במוסדות חינוך ייחודיים ובתוכם גם מוזיאון מגדל דוד, כדי ללמוד מהצלחתם באירוח תערוכת אומן הזכוכית צ'יהולי. את היערכות צוות המורים לאחת משנות הלימודים קיימנו בשלושה ימים (כולל לינה) בבית יציב בבאר שבע.

בעשר שנות ניהול חטיבת הביניים "אחרון הבילויים"(2000-2010), שכללנו את תכנית מקצועות הבחירה בשמה החדש "נתיבים", גם כאן התאפשר למורים לבחור את הנושא והתכנים אותם יציגו  לבחירת התלמידים, וכן את שיתופי הפעולה הפנימיים ועם גופים חיצוניים.

נוצרו תכניות רב תחומיות כגון קורס "יפן - מעצמה ללא פצצה", ששילב היבטים הסטוריים, גיאוגרפיים, אומנותיים וגם קולינריים. וכן, תכניות נוספות שעיקרן שילוב תחומים.  יועצות ורכזת התכנית פיתחו סדנה לשכלול מיומנויות הבחירה של התלמידים.

עיקרון הבחירה עמד במרכז התכנית הניסויית שפעלה בבית הספר. השתייכותנו לגף ניסויים ויזמות במשרד, אפשרה לפעול באופן איכותי ומשמעותי בפיתוח של מודלים בתכניות מגוונות ושיתופי פעולה פנימיים ועם גורמים חוץ מוסדיים. כך שכללנו, למשל,  את הוראת תחומי הדעת עתירי המלל, באופן שאיפשר למידה של "מבואות" בכל אחד מהם, והעמקה בתחום דעת שנבחר על ידי הלומד.

המורה הוא זה שניצב במרכז התהליך ובכך גם שיכלל את תחומי העשייה ואופיה.

 

רבים וטובים ליוו אותנו בתהליך זה, הראשונות שנגעו בלב העשייה החינוכית שלנו והעשירו אותנו בתובנות על מה טומנת בחובה עשייה זו היו מירה דיטל ולילי רוסו.

"על הדרך" פיתחנו תכניות נוספות כדוגמת: מדי שנה - בחירת סמל מוסדי ליום הזיכרון לשואה ולגבורה בתהליך בחירה מוסדי מהצעות שהגישו תלמידים,  כמו-כן, גילינו את ה- comeback של קריאת הספרים בשעות הפנאי.

"תכנית הדגל" לתקופה זו הייתה שילובם של תלמידים על הספקטרום האוטיסטי - תסמונת אספרגר.

פקוחי עיניים צעדנו אל הלא נודע... לא היכרנו את התלמידים, לא מספיק הבנו את הצרכים ואת המטלות... אבל נפש חפצה הייתה בנו, ונכונות ללמוד מהטובים ביותר: הורים - ערן ורונית שהיו מורי דרך ועמיתים בצמתים חשובים, מדריכים מקצועיים ואנשי צוות. התפתח מודל רב מערכתי שכל כולו קידומם של תהליכי שילוב מיטביים, שהקנו רווחים משמעותיים לכל מעגלי העשייה ולכלל הבאים בשערי בית הספר, לרבות ביסוסה של הסמכות המקצועית של צוות החינוך המיוחד, הרבה מעבר למעגל העשייה המקובל.

עם שני מנהלים מוערכים זכיתי לעבוד: עם ציפי לביא בהקמת חטיבת הביניים "טביב", וב"דורות" עם אילן בהירי, שהציע לי להשתלב במגוון תפקידים בחטיבה, במהלכם יזמנו "נגיעה תמציתית" בהתמודדות עם כתיבה ועם  פרזנטציה, תכנית לפיתוח מנהיגות נוער וערבות הדדית. אילן המליץ על קורס מנהלים - משם נפתחה הדרך לניהול חטיבה.

זכיתי להשתלב  במטה המשרד, ולהכיר בו אנשים ראויים ולקבל נקודת מבט נוספת על מערכת החינוך. 

בשלב הבא ליוויתי צוותים חינוכיים: קבוצות מורים וקבוצת מנהלים. הערכה הדדית התבססה בקשר המקצועי עם הלומדים בזכות היכולת לגלות את הניצוץ הטמון בנושאים שנבחרו על ידם, בזכות האפשרות להתכנס לקבוצות עמיתים הנשענות על תחומי עניין משותפים, והאפשרות לקדם מה שבאמת רלוונטי ומשמעותי בעבורם. 

סיכום ביניים לא קצר היה זה...מתנצלת על ה"חפירה", אך לא יכולתי לוותר על אף מילה וגם כך - התאפקתי...מקווה ששרדתם!

כל תכלית ה"חפירה" להזכיר לי עצמי את היקף העשייה והמשמעויות הטמונות בכל אחת מהתכניות ואריגתן למרבד שגווניו בוהקים בשלל צבעים, מרקמים וצורות, ולשתף אתכם במשמעותה של תכנית ה- הפאזל המוסדי, הנשענת על עקרונות האוטונומיה החינוכית הכוללת ובכך מזמנת לכל אחת ואחד אפשרויות של הגשמה ומימוש בדרך שונה מהמקובל.


בחיי האישיים -

שלושה הילדים שלנו זיכו את בעלי ואותי בנכדים מקסימים, נבונים ואהובים. 

בין לבין, אני מצלמת ומשתדלת לשכלל מיומנויות בתחום זה.

בהכשרתי -

 

- M.A בחינוך, מוקד מינהל באוניברסיטת בר אילן

- B.ed במכללת לוינסקי

הלמידה המשמעותית ביותר לה זכיתי, הייתה זו שהתקיימה עם יזהר סמילנסקי,

שאיפשר לנו ביטוי עצמי ושיח קבוצתי הנשען על בחירה.

סדנאות וקורסים לרבות קורסי ייעוץ ארגוני, אימון וגישור

bottom of page